...

Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı

Anabilim Dalı Hakkında

Genel Tanıtım

Anabilim Dalının kuruluş amacı, ilköğretim okullarının ikinci kademesine (5,6,7 ve 8. sınıf) sosyal bilgiler öğretmeni yetiştirmektir. SBÖABD lisans programı; alan bilgisi, genel kültür ve pedagojik formasyona ilişkin derslerden oluşmaktadır. Eğitim ve öğretim 4 yıl süreli olup dersler teorik ve uygulamalı olarak yapılmaktadır. Sosyal Bilgiler Eğitimi Programından mezun olanlar, bu kademedeki sosyal bilgiler derslerinden başka, sosyal bilgiler öğretiminin kapsamına giren Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi ile Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük gibi dersleri de vermektedir. İlköğretim okullarının ikinci aşamasında sosyal bilgiler (Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık Bilgileri) derslerini okutacak öğretmenleri  yetiştirmek amacıyla eğitim veren bölümdür.

Çalışma Alanları

Bu bölümden mezun olan öğrenciler, devlet veya özel sektöre ait ilköğretim okullarının ikinci kademesinde, dershane ve etüt merkezleri gibi eğitim kurumlarında sosyal bilgiler öğretmeni olarak görev yapabilmektedir. Bunun yanı sıra kendi alanlarında veya yan alanlarda lisansüstü çalışmalar yapıp üniversitelerde akademik kadrolarda görev alabilirler. Ayrıca söz konusu sosyal bilgiler derslerinden başka, sosyal bilgiler öğretiminin kapsamına giren vatandaşlık ve demokrasi eğitimi ile Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük gibi dersleri de verebilmektedir.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler 

Sosyal bilgiler öğretmeni olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde genel yeteneğe sahip,
- Sözel yeteneği gelişmiş,
- Okumaktan ve araştırma yapmaktan hoşlanan,
- Hayal gücü zengin, yaratıcı ve genel kültürü olan,
- Güçlü bir hafızaya sahip, sosyal konulara meraklı,
- Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen,
- İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren,
- Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan,
- İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı,
- Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen,
- Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

Meslekte İlerleme

Çalıştıkları okullarda veya Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde idari kademelere yükselebilirler.
4 yıllık lisans eğitiminden sonra alanlarında yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak kariyerlerini yükseltebilirler, öğretim üyesi olabilirler. MEB tarafından yapılan müfettişlik sınavında başarılı olurlarsa müfettiş olabilirler.